1 marca 2009

MASLANKOWIEC


Krotko, zwiezle i na temat: proste, szybkie i smaczne :)
Ciasto fajnie wyrasta, jest puszyste i wilgotne. Ja zrobilam z jabluszkami, ale mozna dac dowolne owoce: swieze, mrozone czy tez z kompotu.
Przepisem na ciasto, ktore cieszy sie spora popularnoscia na forum Cincin, podzielila sie Tobatka.

Skladniki:

Ciasto:
-1 szklanka maslanki(mozemy uzyc takze jogurtu lub kefiru)
-1 szklanka cukru
-2 1/2 szklanki maki
-3 jajka (całe)
-1 maly proszek do pieczenia (lub 3 lyzeczki)
-1/2 szklanki oleju
-1 cukier waniliowy


Kruszonka:
-185g maki
-100g cukru
-1/2 kostki masla
-cukier waniliowy

Skladniki na ciasto wsypujemy, wlewamy, wbijamy do miski, mieszamy za pomoca lyzki lub miksera i po sprawie. Przelewamy do wysmarowanej tluszczem albo wylozonej papierem blachy...ja w sumie pieklam w tortownicy (srednica 24cm). Wykladamy dowolne owoce. Przygotowywujemy kruszonke: make wymieszac z cukrem i cukrem waniliowym. Maslo roztopic w malym rondelku, mocno je podgrzac i zalac suche skladniki. Dobrze wymieszac. Ciasto posypac kruszonka. Pieczemy w 175-180 stopniach przez 30-35 minut...u mnie to zajelo 45 minut ;)

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. prawdziwie domowo ciasto:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciasto :). Takie łatwe i pyszne. I po prostu najzwyklejsze :). Najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. zabieram się za tego maślankowca już chyba od roku i zabrać się nie mogę, a widać że to ciasto jest takie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię takie puszyste ciasta..mniam..mniam..skorzystam z przepisu z pewnością

    OdpowiedzUsuń