Przepis Liski z blogu White Plate
Skladniki:
-500 g marchwi
-2 dymki (tylko cebulki)
-2 lyzki masla
-1/2 szklanki wycisnietego soku z pomaranczy
-500 ml wywaru jarzynowego (moze byc z kostki)
-lyzka swiezego tymianku (lub lyzeczka suszonego)
-sol i pieprz do smaku
-1/2 kubeczka smietany (niekoniecznie)
Marchew obieramy i kroimy na plasterki, a maselko topimy w garnku. Dodajemy marchewke i dusimy kilka minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną dymke i - jesli uzywamy suszonego - tymianek. Dusimy ok. 10 minut. Zalewamy wywarem jarzynowym i sokiem. Gotujemy ok. 30 minut, dopoki marchew nie zmieknie. Miksujemy zupke na gladki krem. Doprawiamy sola, pieprzem i tymiankiem (jesli uzywamy swiezego). Podajemy ze smietana i chlebem.
Smacznego!
piękny ma kolor:-)
OdpowiedzUsuńChyba muszę też się zarazić tm przepisem. :-)
OdpowiedzUsuńi ja się chętnie zarażę ;)
OdpowiedzUsuń