3 maja 2009

GROCHOWECZKA



Od jakiegos czasu 'chodzila' za mna grochowka :) Moj maz za nia przepada, wiec musialam ja w koncu zrobic. Polecam z cebulowym quiche, nam smakowalo ;)


Skladniki:

- 1,5 litra wywaru z kosci
- 25 dag grochu
- 30 dag ziemniakow
- 20 dag kielbasy
- 10 dag boczku wedzonego
- 8 dag cebuli
- marchew, pietruszka, kawalek selera
- 2 dag maki
- sol, pieprz, lisc laurowy, ziele angielskie,majeranek

Ja grochoweczke robie tak: najpierw oczywiscie mocze groch- zostawiam go na cala noc w wodzie. Rano nastepnego dnia odcedzam z wody i gotuje go w wywarze z kosci. Wedlug mnie najlepiej miec wywar z wedzonych kosci, nadaje zupce jeszcze lepszy posmak ;) u mnie sa one niestety niedostepne, wiec gotuje na zwyklej kosci lub na zeberkach, z ktorych miesko dodaje do zupy. Do wywaru dodaje marchew, pietruszke i kawalek selera, a takze lisc laurowy i ziele angielskie. Gotujemy dopoki groch zmieknie i dorzucam pokrojone w kosteczke ziemniaki. Czesc zupki z jarzyna miksuje i lacze z pozostala zupka. Dorzucam kawalki kielbasy i przysmazony boczek. Na tluszczyku z boczku rumienie cebule, dodaje make i zasmazam. Lacze to z zupka, mieszajac, zeby nie zrobily sie grudki. Przyprawiamy majerankiem, sola i pieprzem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz