20 lutego 2009

CHALKA NA JOGURCIE



Chalki chyba nie trzeba zachwalac, mysle ze kazdy probowal i nie pogardzi takze ta ;) Jest pyszna- chrupiaca skorka i mieciutki srodek. Idealna na sniadanko z kubkiem kakao.
Przepis podala Krystyna9 na forum cincin


Skladniki:

- 250g maki pszennej
- 1 jajko (rozbeltac i czesc zostawic do posmarowania chalki)
- 100 ml jogurtu naturalnego (powinien byc gesty)
- 1 łyzeczka suchych drozdzy
- 4 - 6 łyzek cukru (czesc zastapilam cukrem wanilinowym)
- 4 łyzki mleka
- 1 łyzka masla (miekkiego)
- 1/3 lyzeczki soli

Drozdze wymieszac z cukrem i cieplym mlekiem. Zostawic na kilka minut az troche podrosna. Do miski wsypac make i sol. Dodac maslo, jogurt i drozdze. Dobrze wyrobic ciasto. Odstawic w przykrytej misce do wyrosniecia.
Odgazowac ciasto, najlepiej uderzajac mocno reka. Wyłożyc na blat i podzielic na 3 czesci. Kazda czesc rozwalkowac na dlugi, waski prostokat, nastepnie prostokaciki zwinac jak rolade. Powstale 3 waleczki zaplatamy w warkocz. Wkladamy do posmarowanej maslem keksowki (ja uzylam podobnego wymiarami naczynia zaroodpornego).Chalke odstawiamy do wyrosniecia. Przed wstawieniem do piekarnika, smarujemy jajkiem i posypujemy zaleznie od upodobania makiem lub kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 - 40 minut.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. a ja na chlaeczke do PL lece :) taka z dzemem, albo tylko z maslem... poezja :D

    OdpowiedzUsuń
  2. chrupiąca skórka i miękki środek to najlepsze połączenie
    a jeszcze jeśli wygląda tak pięknie jak Twoja chałka to nic więcej do smakowego szczęścia nie potrzeba :-)

    OdpowiedzUsuń