8 lutego 2009

PLECIONA BULKA MASLANA



Lubie wszystko co drozdzowe, szczegolnie z kruszonka :). Do tej bulki przymierzalam sie juz dawno, no i w koncu ja popelnilam. Pyszna, zjadlam z samym maselkiem...choc przyznam, ze smakowala mi lepiej na drugi dzien . Przepis Nutinki-jak wiekszosc, ktore posiadam- z forum cincin.
A buleczka jeszcze nie raz zagosci na mym stole i w zoladku ;)


Skladniki:

-3 szklanki mąki pszennej
-2,5 dag drożdży (dalam opakowanie suchych drożdży )
-3/4 szklanki mleka
-1 jajko
-1 żółtko
-10 dag masła
-1/4 szklanki cukru
-szczypta soli

do posmarowania:
-1 białko

na kruszonkę:

-1/4 szklanki mąki pszennej
-2 łyżki cukru
-2,5 dag masła

Świeże drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z łyżką mąki i połową mleka, odstawić.
Wymieszać suche składniki, dodać rozczyn, rozpuszczone masło, ciepłe mleko, jajko i żółtko, wyrabiać, aż będzie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrobić. Podzielić na trzy części, uformować wałki i spleść z nich warkocz. Przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Odstawić do wyrośnięcia. Zagnieść składniki kruszonki, aby miała nieco grudkowatą konsystencję. Posmarować bułkę lekko roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką. Piec 30 minut w 190°C.


Smacznego :)

4 komentarze:

  1. hmmm wymarzone śniadanko, zwłaszcza z masełkiem

    OdpowiedzUsuń
  2. O ja też lubię wszystko co drożdżowe, a takie pyszności to się u mnie w domu zjada jak tylko wyjdą z piekarnika wiec nie wiem jak smakują następnego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Agat- robilam poznym wieczorem ;), nie chcialam sie opychac na noc...ale mimo wszystko zimna byla lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna jest ta bułka, ja zawsze robię z tego przepisu :-).

    OdpowiedzUsuń