14 lutego 2009

WIEPRZOWINA SMAZONA Z JARZYNAMI

Wyciagnelam z zamrazalki kawalek poledwiczki wieprzowej, ale mialam ochote na cos nowego z jej udzialem...ponizszy przepis czytalam juz wielokrotnie, ale jakos nie moglam sie na niego zdecydowac z powodu kielkow sojowych ;) ale w koncu trzeba cos sprobowac, zeby stwierdzic, ze nam nie smakuje. I...dobrze zrobilam :), bo nie sa wcale takie zle...danie jest pyszne: kruche miesko i chrupiace warzywka- czegoz wiecej chciec?

Skladniki:

-40dag wieprzowiny
-5dag masla
-lyzka oleju
-plaska lyzka maki ziemniaczanej
-5 lyzek ciemnego sosu sojowego
-po 2 straki swiezej czerwonej i zielonej papryki
-30dag swiezych kielkow sojowych


Mieso pokroic w cienkie krotkie paseczki, ulozyc w malej miseczce, oproszyc maka ziemniaczana, polac sosem sojowym, wymieszac, przykryc i pozostawic w chlodnym miejscu na godzine. Podczas marynowania zamieszac 2-3 razy.
Wszystkie papryki umyc, osuszyc, oczyscic z gniazd nasiennych i pokroic w krotkie cienkie paski (3-4cm). Na duzej patelni rozgrzac maslo i olej, wlozyc mieso, smazyc je na duzym ogniu, az sie zrumieni. Dodac papryke i smazyc przez 2 minuty. Wsypac kielki sojowe i smazyc przez minute (starac sie nie smazyc jarzyn dluzej niz 3 minuty, zeby pozostaly chrupiace). Przez caly czas smazenia potrawe mieszac.
Najlepiej podawac z ryzem ugotowanym na sypko, my jednak za nim nie przepadamy, wiec podalam z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i mizeria.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. bardzo lubię takie szybkie i smaczne danka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiscie zero wysilku i jaki pyszny efekt :)

    OdpowiedzUsuń