10 maja 2009

MIODOWNIK



Wzbranialam sie przed tym ciastem z calych sil, bo myslalam, ze bedzie bardzo miodowe. Jakze sie mylilam, tak to jest nie zajrzec wczesniej do przepisu ;) Moj malz jest fanem tego ciacha, uwaza je za number one! :) Jak same rozumiecie nie moglam go wiecej zbywac ;)
Kasiu dzieki za przepis :)

Skladniki:

Ciasto:

-4,5szkl maki
-10dkg margaryny
-3 jaja
-3 lyzki miodu
-cukier waniliowy
-1,5 lyzeczki sody oczyszczonej
-1,5 szkl cukru


Z podanych skladnikow zagniesc ciasto i podzielic je na 3 czesci. Dobrze jest przed rozwalkowaniem schlodzic ciasto w lodowce. Rozwalkowac na 3 placki, przelozyc na wylozona papierem blache( ok.30x40cm )i piec kolejno w temperaturze 170-180 stopni do zrumienienia. Po upieczeniu natychmiast wyjac z blaszki,najlepiej na czysta sciereczke i poczekac, az placki przestygna- stana sie wtedy dosyc twarde.

Krem:

-1/2 litra mleka
-5 lyzek kaszy manny
-kostka margaryny
-1 jajo
-1,5 szkl cukru pudru
-cukier waniliowy


Ugotowac kasze manne na mleku, ostudzic. Maslo lub margaryne utrzec z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodac jajko. Do powstalej masy dodawac powoli przestudzony grysik.

Kiedy placki ostygna, polozyc jeden do blaszki, przelozyc kremem i tak kolejno, aby placek byl na wierzchu. Wierzch posypac lekko cukrem pudrem.

Ciasto zostawic na 12-24 godziny, zeby placki zmiekly.
Mozna zmniejszyc ilosc cukru, przy tych proporcjach jest ono naprawde slodkie, ale bardzo pyszne.

Smacznego !

2 komentarze:

  1. Ale cudo! Ciasta miodowe są pyszne :).

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny
    bardzo lubię miód,
    ale nie w wersji ciastowej/ciasteczkowej
    skoro mocno go tutaj nie czuc to pewnie i mnie by smakował :)

    OdpowiedzUsuń