5 sierpnia 2009

RUSKIE PIEROGI



Przyznam szczerze: nie przepadam za tymi pierogami. Mozecie mnie zlinczowac ;) wole nadzienie z owocow lub miesa. Po prostu jakos nie przemawia do mnie polaczenie twarogu z ziemniakami... Moze powiecie: "twoja strata" ;) coz moze sie kiedys przekonam... Pierozki na zyczenie kochanego Polowka...czego sie nie robi dla facetow ;)


Ciasto:
- 3 szklanki maki,
- lyzka oleju,
- szczypta soli,
- szklanka wody ( dalam wode wymieszana z mlekiem- pol na pol)

Farsz:
- pol kilograma ugotowanych ziemniakow ( obieram skorke),
- pol kilograma twarogu,
- 2 srednie cebule,
- sol, pieprz, majeranek

Ugotowane ziemniaki rozgniesc wraz z twarogiem specjalna praska do ziemniakow lub zmielic przez maszynke do miesa. Cebule drobno pokroic i zrumienic na patelni. Wymieszac z twarogiem z ziemniakami. Przyprawic sola, pieprzem i majerankiem. Mozna zamiast majeranku uzyc papryki lub lisci miety- przyprawiamy wedlug wlasnych upodoban :)

Do miski, albo najlepiej na stolnice, przesiac make, dodac sol. Jedna reka wlewac powoli ciepla wode, a druga mieszac ciasto, zeby skladniki dokladnie sie polaczyly. Nastepnie dodajemy olej i zagniatamy ciasto. Jezeli klei sie do rak- posypac maka, gdy jest za twarde- dodac wody. Odkladamy je na 15 minut, by odpoczelo. Pamietajmy, zeby nakryc je sciereczka. Pozniej ciasto rozwalkowac dosc cienko na blacie oproszonym maka . Szklanka wykrawac krazki, nakladac farsz, dokladnie sklejac i wrzucac partiami na gotujaca sie osolona wode. Gdy pierozki wyplyna na powierzchnie, gotowac jeszcze 2 minutki.
Podawac okraszone zrumieniona cebulka lub skwarkami.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Hej Kiniu :) Podziwiam poswiecenie. Ja nie lubie pierogow z kapusta i miesem wiec robie raz do roku jak sobie moj Polowek przypomni i zacznie marudzic o nie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń