22 lutego 2009

BISZKOPTOWA ROLADA CZEKOLADOWA


Dzisiaj ostatni moj dzien z czekolada...Nie na zawsze, o nie! Czekoladowy Tydzien dobiega powoli konca, ale udalo mi sie jeszcze upiec czekoladowa rolade...Udalo sie, to moze mocno powiedziane. Moja pierwsza w zyciu rolada i mialam jednak troche z nia problemow przy zwijaniu...pewnie za sprawa biszkopta, ktory wydaje mi sie dosc gruby, albo to po prostu brak umiejetnosci ;)
Za to smak wynagradza mi te cale klopoty ;)

Skladniki:

Biszkopt:
-6 jaj
-20 dag maki
-20 dag cukru
-4 lyzki masla

Masa:
-40 dag mlecznej czekolady*
-2 lyzki masla
-50 dag rozgotowanych moreli lub konfitura morelowa*


do dekoracji:
posiekane orzechy wloskie lub laskowe

Piekarnik nagrzac do 200-220 stopni. Jaja ubic z cukrem na puszysta mase, nastepnie dodac make i stopione maslo, delikatnie wymieszac. Ciasto rozsmarowac na duzej plaskiej blaszce , najlepiej wylozonej papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia- u mnie 15 minut. Po upieczeniu biszkopt najlepiej zrolowac na wilgotnej sciereczce.
Czekolade polamac, dodac 2 lyzki masla, podgrzac. Biszkopt posmarowac morelami, a potem masa czekoladowa (pozostawic kilka lyzek do dekoracji).. Zwinac w rulon, wierzch polac odlozona masa i posypac orzechami.

* czekolade mozna zastapic nutella i wtedy nie trzeba juz masla
konfiture morelowa, zastapilam powidlami sliwkowymi- ich kwaskowaty smak swietnie laczy sie z czekolada ;)

Smacznego!









5 komentarzy:

  1. Piękna rolada :)! Czekolady i orzechy to pyszny duet :). Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. dzieki :) ale juz dlugo chyba zadnej nie zrobie...jestem kiepska w rolowaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rolada slicznie sie prezentuje!
    Dziekuje Ci za udzial w Czekoladowym weekendzie :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. o jejciu jaka piękna rolada !!! ja chyba nigdy nie odważę się na zrobienie rolady, chociaż do zjedzenia takiej jak Twoja nie trzeba mnie długo namawiać :)))

    OdpowiedzUsuń