- 2,5 szklanki maki,
- 1,5 szklanki cukru,
- 4 jaja,
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia,
- niepelna szklanka dobrego oleju,
- 2 lyzki kakao,
dodatkowo:
- tluszcz i bulka tarta do formy
Wszystkie skladniki ciasta, oprocz kakao, zmiksowac. Podzielic ciasto na pol. Do jednego dodac kakao. Do waskiej blaszki o wymiarach 10x40cm, posmarowanej tluszczem i posypanej bulka tarta, wylac najpierw jasne ciasto, a na nie ciasto z kakao.
Piec okolo 60 minut w temperaturze 190 stopni.
Smacznego!
Najprostsze = najlepsze! A takie ciastka z łatką zawsze świetnie smakują :).
OdpowiedzUsuńciasto z łatką:) sliczna nazwa;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta. To bylo jedno z pierwszych jakie nauczylam sie piec :)) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPamiętam takie ciasto z dzieciństwa. Robiła je moja babcia i mama. A ja nie wiem czemu o nim zapomniałam :) Przecież to klasyka :)
OdpowiedzUsuń