30 lipca 2009

CIASTO Z LATKA

Jedno z tych ciast, ktore sie robi samo. No prawie samo :) Dla niezapowiedzianych gosci, a takze wtedy gdy nie mamy sily, albo czasu na nic pracochlonnego.


- 2,5 szklanki maki,
- 1,5 szklanki cukru,
- 4 jaja,
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia,
- niepelna szklanka dobrego oleju,
- 2 lyzki kakao,

dodatkowo:
- tluszcz i bulka tarta do formy


Wszystkie skladniki ciasta, oprocz kakao, zmiksowac. Podzielic ciasto na pol. Do jednego dodac kakao. Do waskiej blaszki o wymiarach 10x40cm, posmarowanej tluszczem i posypanej bulka tarta, wylac najpierw jasne ciasto, a na nie ciasto z kakao.
Piec okolo 60 minut w temperaturze 190 stopni.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Najprostsze = najlepsze! A takie ciastka z łatką zawsze świetnie smakują :).

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto z łatką:) sliczna nazwa;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasta. To bylo jedno z pierwszych jakie nauczylam sie piec :)) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętam takie ciasto z dzieciństwa. Robiła je moja babcia i mama. A ja nie wiem czemu o nim zapomniałam :) Przecież to klasyka :)

    OdpowiedzUsuń