30 lipca 2009

ZAWIJANCE CYNAMONOWE



Uwielbiam je robic :) Ciasto jest puszyste, slodkie, no i ten cynamon! :) Przepyszne jako drugie sniadanie z kubkiem kakao lub kawy inki ;)


Z przepisu Bajaderki:

Ciasto:

- 1 szklanka mleka,
- 2 duze jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 5-6 lyzek masla,
- 1/4 lyzeczki soli,
- 4 szklanki maki,
- 2 1/4 lyzeczki suchych drozdzy


Nadzienie:

- 2 lyzki roztopionego masla,
- 1/2 szklanki cukru (moze byc brazowy),
- 1-2 lyzki cynamonu

Mleko lekko podgrzac, maslo rozpuscic. Drozdze zmieszac z lyzeczka cukru, lyzka maki i zalac 1/4 szklanki mleka, wymieszac i zostawic na 5-10 minut. Ze wszystkich skladnikow i rozczynu wyrobic miekkie, elastyczne ciasto, zostawic do wyrosniecia. Rozwalkowac prostokat o wymiarach okolo 40 x 25cm, posmarowac rozpuszczonym maslem i posypac cukrem zmieszanym z cynamonem. Zwinac jak rolade, pokroic delkatnie, aby sie nie splaszczyly i ukladac w wysmarowanej maslem formie. Jezeli ulozymy je dosc blisko siebie, beda mialy miekkie brzegi, zachowujac wieksza odleglosc- buleczki beda bardziej chrupiace. Przykryc blache wysmarowana maslem folia i wlozyc do lodowki. Nastepnego dnia wyjac z lodowki na 1/2 godziny przed planowanym pieczeniem, aby mogly dojsc do temperatury pokojowej. Piec okolo 10 minut w temperatrze 200 stopni. Po upieczeniu mozna polukrowac lub posypac cukrem pudrem.

Smacznego!



2 komentarze: