Na drozdzowki mialam juz dawno ochote. W Irlandii takich dobrych nie ma ;) Poszukiwalam przepisu i trafilam na ten. Sprobujcie, a nie pozalujecie...Sa pyszne, ciasto z zewnatrz chrupiace, a w srodku mieciutkie i puszyste. Po prostu poezja.... Za przepis dziekuje Dorotus z blogu Moje wypieki.
Skladniki:
-75 g margaryny lub masla
-250 ml mleka
-25 g swiezych drozdzy (dalam drozdze suche)
-szczypta soli
-70 g cukru
-50 dag maki pszennej
dzem (lub inne nadzienie)
rozbeltane jajko do posmarowania
Tluszcz roztopic, dodac mleko, podgrzac, zeby bylo letnie- nie gorace! Dodac drozdze, rozpuscic. Wsypac pozostałe składniki, wyrobic ciasto, az bedzie gladkie. Odlozyc przykryte w cieple miejsce do podwojenia objetosci (u mnie 1,5 godziny). Po wyrosnieciu dokladnie wyrobic, by usunac pecherzyki powietrza.
Rozwalkowac na placek o wymiarach ok. 30 x 50 cm.Posmarowac ciasto nadzieniem, zwinac w rolade, która pokroic na kawalki o grubosci 2 - 3 cm. Ulozyc je na blaszce w sporych odstepach. Trzonkiem noza, drewniana lyzka, nacisnac wzdłuz srodka kazdego kawalka, aby jego boki uniosly sie do gory. Odstawić do wyrosniecia, na ok. 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosna, posmarowac roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 220ºC przez 10 minut. Mozna polukrowac....moja rodzinka za lukrem nie przepada, wiec posypalam cukrem pudrem ;)
Smacznego!
7 lat temu
Jakie fajne drożdżówki :)! Też je widziałam i od tego czasu kompletnie zwariowałam na ich punkcie ;). Twoje wyglądają pięknie! Mmm, z dżemem truskawkowym i cukrem pudrem na wierzchu... Pycha! A jak cudnie muszą smakować np. z nutellą ;)!
OdpowiedzUsuńoj fajne te drozdzoweczki :) z nutella tez wyprobuje, no i z makiem i z serem tez trzeba ;) ciasto jest po prostu swietne...
OdpowiedzUsuńpamietam tez sie szykowalam na te drozdzowki bo wygladaja nieziemsko i pomylilam ilosc maki liczac na swoja pamiec ...wyszla mi woda drozdzowa :)) bo robilam ciasto w maszynie do chleba...ale chyba jeszcze raz sie skusze na nie :)) pozdrawiam cieplutko qoopka
OdpowiedzUsuń