Przyznam, ze nie lubie ryb w oleju....brrr, sa takie ociekajace ciezkim olejem...ale nedawno moj malzonek zaskoczyl mnie smacznymi greckimi sardynkami w oleju z cebulka i pietruszka( u mnie dostepne w Lidlu ; ), sa bardzo delikatne i wcale nie takie oleiste ;). Przy ich uzyciu mozna zrobic calkiem fajna przystawke lub sniadanko.
Skladniki na 2 porcje:
-2 jajka
-puszka sardynek (u mnie 100g)
-pomidor
-2 liscie salaty
-majonez
-drobno posiekany szczypiorek lub dymka
Jaja ugotowac na twardo, ostudzic, obrac i przekroic wzdluz na pol. Przygotowac rozyczki z pomidora: koncem ostrego noza naciac w polowie dookola glebokie zygzaki i ostroznie rozdzielic obie polowki. Liscie salaty umyc i osuszyc.
Na talerzykach rozlozyc salate, na kazdym listku polozyc po dwie polowki jajka przybrane lyzeczka majonezu i szczypiorkiem. Obok polozyc sardynki i rozyczke pomidora oproszona szczypiorkiem.
Dla ozdoby i smaku mozna takze uzyc natke pietruszki lub galazke koperku.
Podawac ze swiezym pieczywkiem i maslem.
oczywiscie zamiast sardynek mozna uzyc innej rybki w oleju z puszki, a kurze jajka mozna zastapic przepiorczymi, tylko w wiekszej ilosci.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz