12 lutego 2009

SZARLOTKA TRADYCYJNA

Lubie zapach jablek i cynamonu...bez wzgledu na pore roku, ale chyba najbardziej w czasie zimy ;) Ciepla szarlotka jest jednym z tych smakolykow, ktore przypominaja mi dziecinstwo i pobyty u Babci, ktora piekla podobna :). Zawsze przypatrywalam sie jak nakluwa ciasto widelcem i zastanawialam sie po co to robi? nie wiedziec czemu lubilam ta chwile... ale najlepsza byla gdy ciasto ladowalo na talerzyku i mozna bylo je zjesc...wiec koniec wspominkow i czas wziac sie do roboty ;)

Ciasto:

-2,5 szklanki maki
-5 dag masla
-pol szklanki cukru pudru
-pol szklanki gestej smietany
-4 zoltka
-2 lyzeczki proszku do pieczenia

ponadto:
-tluszcz i bulka tarta do formy

Masa:

-1 kg jablek (u mnie golden delicious)
-3 lyzki kaszy manny
-sok i skorka z cytryny
-pol szklanki cukru
-lyzeczka cynamonu (o ktorym niestety zapomnialam)

Przesiana make, wymieszac z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, nastepnie posiekac z maslem. Smietane wymieszac z zoltkami i dodac do maki- zagniesc ciasto. Po wyrobieniu zawinac w folie i wsadzic do lodowki na godzinke.
Jablka umyc, obrac i zetrzec na tarce o grubych oczkach, skropic sokiem z cytryny, dodac skorke cytrynowa, kasze manna i cukier- wymieszac.
Schlodzone ciasto podzielic na 2 czesci. Jedna rozwalkowac i -podnoszac brzegi - wylepic nia forme* wysmarowana tluszczem i posypana bulka tarta. Na to przelozyc jablka i posypac je cynamonem, nastepnie przykryc je drugim rozwalkowanym plackiem i ponakluwac widelcem. Pieczemy przez ok. 50 minut w 190 stopniach.

Smacznego!

*forma o wymiarach 32cm x 42cm byla dla mnie troche za duza, albo za grubo rozwalkowalam ciasto ;) w kazdym badz razie nastepnym razem uzyje troszeczke mniejszej...


Autorka przepisu jest Pani Halina Jachowska.




3 komentarze:

  1. Mniam, pysznie wygląda ta szarlotka :)... Nawet bez cynamonu musiała smakować przepysznie... Ah, jak ja uwielbiam takie ciasta ;)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada pieknie. Chetnie bym sie wprosila :D

    OdpowiedzUsuń
  3. dziewczyny smakowita byla,a raczej jest ;)nawet bez cynamonu... Eve jeszcze troszke zostalo- zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń