Ciasto:
-2,5 szklanki maki
-5 dag masla
-pol szklanki cukru pudru
-pol szklanki cukru pudru
-pol szklanki gestej smietany
-4 zoltka
-2 lyzeczki proszku do pieczenia
ponadto:
-tluszcz i bulka tarta do formy
Masa:
-1 kg jablek (u mnie golden delicious)
-3 lyzki kaszy manny
-sok i skorka z cytryny
-pol szklanki cukru
-lyzeczka cynamonu (o ktorym niestety zapomnialam)
Przesiana make, wymieszac z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, nastepnie posiekac z maslem. Smietane wymieszac z zoltkami i dodac do maki- zagniesc ciasto. Po wyrobieniu zawinac w folie i wsadzic do lodowki na godzinke.
Jablka umyc, obrac i zetrzec na tarce o grubych oczkach, skropic sokiem z cytryny, dodac skorke cytrynowa, kasze manna i cukier- wymieszac.
Schlodzone ciasto podzielic na 2 czesci. Jedna rozwalkowac i -podnoszac brzegi - wylepic nia forme* wysmarowana tluszczem i posypana bulka tarta. Na to przelozyc jablka i posypac je cynamonem, nastepnie przykryc je drugim rozwalkowanym plackiem i ponakluwac widelcem. Pieczemy przez ok. 50 minut w 190 stopniach.
Smacznego!
*forma o wymiarach 32cm x 42cm byla dla mnie troche za duza, albo za grubo rozwalkowalam ciasto ;) w kazdym badz razie nastepnym razem uzyje troszeczke mniejszej...
Autorka przepisu jest Pani Halina Jachowska.
Mniam, pysznie wygląda ta szarlotka :)... Nawet bez cynamonu musiała smakować przepysznie... Ah, jak ja uwielbiam takie ciasta ;)!
OdpowiedzUsuńWyglada pieknie. Chetnie bym sie wprosila :D
OdpowiedzUsuńdziewczyny smakowita byla,a raczej jest ;)nawet bez cynamonu... Eve jeszcze troszke zostalo- zapraszam :)
OdpowiedzUsuń